Seizoen 2020-2021

We denken weer een hele mooie mix gevonden te hebben van allerlei vormen van muziektheater met muzikale invloeden vanuit de hele wereld; vertellingen vanuit een ver verleden met nog steeds actuele thema's; muzikaal proza van dichtbij en veraf. 

Kortom, alles komt weer voorbij: leed en liefde, hartstocht en verlangen, verleden, heden, toekomst, melancholie, uitbundigheid, verwondering en bezinning, schaamte en vrolijke onbezonnenheid. Het lijkt uw en ons eigen leven wel! 

 

Dus wees van harte welkom bij Podium 36! Het is goed mogelijk dat wij dan de volgende dag tegen elkaar zeggen: "dat was eigenlijk de meest aardige, levenswijze en spontane persoon die we ooit hebben mogen ontvangen in ons thuistheater". Alleen daarvoor zou ik al eens langskomen!

 

Graag tot ziens!

Ada & HeymenZaterdag 7 maart - 20:00 uur

La Manouche: Traditionals & Gipsyswing


La Manouche heeft een programma van hartverscheurende liederen uit de Roma en Sinti cultuur, begeleid met vurig gitaarwerk (o.a. Django Reinhardt) en melodisch klarinetspel. Deze groep laat gipsyswing, flamenco en Balkan samensmelten tot een unieke sound. Tijdens een concert krijgt het publiek in het Nederlands tekst en uitleg over de gezongen stukken. Ook krijgt de luisteraar achtergrond info over het reizende volk. Boeiende voorstelling waarbij de emotie in de muziek voorop staat.

 

La Manouche is eind jaren 80 begonnen als instrumentaal gitaarduo voornamelijk in de ‘Hot Club de France’ stijl.  Al vrij snel stonden er gezongen stukken op het programma. Het doorleefde stemgeluid van Mouché zet een bijzondere toon.

 

Het repertoire van La Manouche bestaat uit traditionals uit de Sinti- en Roma cultuur.  De nummers zijn bij elkaar vergaard via overlevering, overbrenging door andere muzikanten of geleend van andere zigeunergroepen.

 

In de gitaarbegeleiding is  gipsyswing , csardas en rumba flamenca te horen. Door de combinatie  van Maccaferri gitaar, Spaanse gitaar en klarinet heeft de muziek van La Manouche een ‘gitane’ karakter. Het spel wordt bepaald door veel improvisaties en interactie tussen de twee gitaren en het blaasinstrument Geen enkel concert is daarom exact hetzelfde.

 

Met een enorme bezieling zingt Mouché de nummers. Alle facetten van het reizende volk worden in deze liederen bezongen. Je kunt hierin de beproevingen van het leven, maar ook de vrolijke facetten van het zigeunerbestaan voelen!

 Zaterdag 4 april - 20:00 uur

Lea Kliphuis: Stardust

AFGELAST !- NIEUWE DATUM VOLGT LATER


Zangeres, gitarist en songwriter Lea Kliphuis kwam in 2010, na een muzikale reis door de V.S., met haar debuutalbum ‘Can I Come By?’.  Een folkrockplaat geïnspireerd door onder andere Emmylou Harris, Bruce Springsteen, Johnny Cash en Loretta Lynn. In januari 2016 zag haar tweede album 'The World Owes Me Nothing' het licht.

 

Een stuk optimistischer en opgetogener dan de voorganger, een volgende stap in het beginnende oeuvre van een getalenteerde zangeres, gitariste en songschrijfster. Haar stem doet ons denken aan die van Melanie, maar u mag ieder ander fenomeen invullen!

 

 

Lea was al vele malen te gast bij DWDD. Kijk en luister naar een aantal opnamen en u zult ervan overtuigd zijn dat we hier een uitzonderlijk getalenteerde zangeres mogen ontvangen!

 

VRIJdag 17 april - 20:00 uur

Amit Weisberger & Mihai Trestian: DoÏ Klezmorim

AFGELAST !- NIEUWE DATUM VOLGT LATER

Wij kennen natuurlijk allemaal de opzwepende en melancholische klanken van de Klezmer muziek…

Maar lang voordat de accordeon en de klarinet hun intrede deden als de onafscheidelijke instrumenten in de Klezmer, was het muziek voor alléén snaarinstrumenten.

 

Doï Klezmorim brengt ons terug tot de essentie van de Klezmer muziek, met de 2 meest authentieke snaarinstrumenten van de Oost-Europese Joodse muziek: de Viool en de Cimbaal.

 

Mihai Trestian (Moldavië), virtuoos op de magische en verbazingwekkende cimbaal; en Amit Weisberger (Israël) met zijn strijkstok en stembanden, brengen weer de traditionele dansmuziek van de Joodse en Zigeunerbruiloften uit Roemenië tot leven. Melodieën die zowel vreugdevol als melancholisch zijn.

 

Liedjes in het Jiddisch en Roemeens, om je te laten lachen, te laten huilen, Țuică te drinken en de Hora te dansen ...   

Ja laten we zingen en dansen op deze dag!  L’Chaim: Op het Leven!

 

Amit en Mihai treden over de hele wereld op in diverse spraakmakende muzikale evenementen en daarnaast worden ze veel uitgenodigd voor workshops om de originele Klezmer muziek weer te laten herbeleven. Wij hebben nu de ‘mazzel’ dat ze momenteel in Nederland zijn voor een aantal workshops en zo zijn we in de gelegenheid om dit fenomenale duo te ontvangen bij Podium36.

 

Een bijzonder project van Amit Weisberger is om de originele opnames van de Oost-Europese Klezmer muziek op de fonograaf (het door Edison in 1877 uitgevonden opname apparaat, wat later verder ontwikkeld werd tot de grammofoon) weer opnieuw te laten horen en te combineren met de hedendaagse instrumenten.

 

Hoe de pure Klezmer in de eerste jaren van de vorige eeuw, dat is wat ‘Doï Klezmorim’ ons weer wil laten herbeleven. Amit beschikt over vele originele ‘wasrollen’ uit de jaren 30 van de vorige eeuw, de voorlopers van wat wij kennen als de latere grammofoonplaten.

 

Wij brengen dit bijzondere en éénmalige concert in het kader van ’75 jaar bevrijding’.

Luister nog één keer naar hoe de eerste Jiddische muziek gemaakt en vooral beleefd en gedanst werd en luister nog eens naar de klanken van de toen nog onbevangen en anonieme spelers en zangers van de originele Klezmer!

 

Zie voor meer informatie op de website van Amit: https://www.amit-weisberger.com/

 

Klik op de afbeelding beneden en beluister het volgende fragment, waarin op het einde van het nummer het originele lied te horen is, zoals opgenomen op de fonograaf.

 

Natuurlijk worden er tijdens de voorstelling hapjes en drankjes geserveerd in de stijl van een ‘Jiddische Tisch’. Het is tenslotte een feest, waarin we zingen, eten, dansen!

 

En waarin we 75 jaar Bevrijding vieren!

 

 

 


Seizoen 2020-2021


Wij zijn al weer druk bezig met het volgende seizoen. Inmiddels hebben wij geboekt:

 

Jeroen Kramer (u kent hem nog niet als zanger/gitarist, maar wellicht wel van het Sinterklaasjournaal). Wij hebben Jeroen al vele jaren geleden op bezoek gehad bij 'Theater Meerzigt' en we zijn verheugd om hem nu ook in 'Podium 36' te hebben.

 

Marjolein Meijers met een nieuw programma. We hebben Marjolein en 'haar mannen' nu al 4 keer op bezoek gehad en we gaan daar zo lang als mogelijk mee door, zowel op verzoek van ons publiek en tot ons eigen genoegen!

 

Marcel de Groot. Zijn vader heeft recentelijk aangekondigd niet meer live te willen optreden, maar zoon Marcel is bezig met heel veel verschillende projecten. Wij ontvangen hem met de virtuose bassist Bart de Ruiter. Samen brengen zij de reprise van 'Door', zoals afgelopen jaar gebracht in de grote theaters van Nederland.

 

De Andersons komen ook weer terug en nu met hun gloednieuwe programma 'Een mooiere wereld', wat naar verwachting in premiere gaat in oktober 2020