Zaterdag 6 april  20:00 uur

Trio C tot de Derde

'Klez-X!'  - Klezmer classics en andere klassiekers..


Trio C tot de Derde (Coos Lettink – accordeon; Carel den Hertog – viool; Caspar Terra – klarinet) speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek.

 

In de voetsporen van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály reist het trio regelmatig richting Oost-Europa op zoek naar nieuwe muziek. Muziek die in hun programma KLEZ-X! verwerkt wordt tot ‘nieuwe klassiekers’, afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van ‘oude klassiekers’ van genoemde grootmeesters en classics uit het onuitputtelijke balkan en klezmer repertoire. Steeds vanuit het streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen.

 

Geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde…

 

Entree 15,00 euro en dat is inclusief koffie/thee bij ontvangst en een hapje en drankje in de pauze

Nederlandstalig

Klik hier om te reserverenCoos en Caspar over Carel:

“Chapeau jongens! Aardige muziek! Jullie hebben zeker conservatorium gedaan?”. Die vraag wordt ons menigmaal in onze pauzes gesteld. Gelukkig hebben we dan altijd Carel als grote troef achter de hand. Want waar wij maar wat aanrommelen, heeft hij er daadwerkelijk voor gestudeerd. In de klassieke muziek wel te verstaan. Volgens Carel terug te leiden tot ‘De Grote Drie’ (nee, daar bedoelt hij ons niet mee helaas): Bach (de vader), Mozart (de zoon) en Beethoven (de heilige geest). Een jongen met zoveel petten op en even zovele gezichten daaronder, je zou je bijna gaan afvragen wie hij nou werkelijk is. Voor ons is het antwoord echter eenduidig: een fijne collega en bovenal een goede vriend!

 

Carel en Coos over Caspar

Caspar, onze rots in de branding, ons baken op zee, de kapitein op het schip C tot de Derde. Wij, eenvoudige stuurlui aan wal, moeten alle zeilen bijzetten om zijn muzikale gedachtestroom te kunnen blijven volgen. Caspar is ons creatieve brein. Niet alleen een begenadigd klarinettist, maar ook de schepper van unieke ritmes, harmonieën en melodieën als onze huiscomponist. Wij, simpele ambachtslieden op accordeon en viool, profiteren van zijn muzikale dadendrang.

Hij doet dagelijks zijn ademhalings- en meditatieoefeningen; óók als hij ons ’s avonds over de woelige baren van de speciaal bier-zee heeft geloodst, zit hij de volgende ochtend, terwijl wij noodgedwongen voor pampus onze roes uitslapen, in lotushouding op z’n yogamat.

 

Kortom; een gezonde geest in een gezond lichaam, maar allesbehalve voorspelbaar. Want hoeveel jaar wij hem nu ook al kennen, hij blijft ons verrassen, zowel als vriend als ook in zijn onvoorspelbare klarinetsolo’s en verbluffende composities.

 

 

Carel en Caspar over Coos

De vaderfiguur van de familie die Trio C tot de Derde.Bij elk optreden strak in pak, gestreken blouse, gepoetste schoenen, gladgeschoren wangetjes, een beetje vet in ’t haar; De mailcorrespondentie met de opdrachtgever en aantekeningen van de gevoerde telefoongesprekken in drievoud uitgeprint en ingebonden; Een uitdraai van de route naar het speeladres volgens de ANWB, Routenet, en Google Maps, alsmede diverse routevarianten bij eventuele files en/of wegversperringen, veilig opgeborgen in z’n speciaal daarvoor bestemde geplastificeerde mapje; Onderweg scherp en alert achter het stuur, wij klierend op de achterbank; Op het podium de serieuze en strenge bewaker van de maat. Bewaart de rust als wij ons voor het publiek uitsloven in solistische strapatsen; Zitten wij dan na afloop van ons optreden volledig afgepeigerd met een pakje appelsap in een hoekje, ja dan is het moment daar, voor Coos, om uit z’n rol te stappen en net als vroeger, onder het genot van een biertje, z’n trekzak nog eens te voorschijn te halen en voor de laatst overgebleven gasten luidkeels het hele Nederlandstalige repertoire van 1900 tot nu de revue te laten passeren!

 

 


Stop nu even niet na 10 seconden, maar beluister dit nummer in zijn geheel. Dit is huilen en lachen tegelijkertijd...

Trio C tot de Derde bij Edwin Rutten op Radio 4